Цената - невидими за тях лични и политически битки, в които отказа

...
Цената - невидими за тях лични и политически битки, в които отказа
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова тихо подреди дома на софиянци

Цената - невидими за тях лични и политически борби, в които отказа да тропа или излиза под прожекторите, тъй като е човек на фините договаряния и тежката работа
А някой сети ли се да благодари на Йорданка Фандъкова?

Това попита посред нервността в изборния ден на 29 октомври ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

Поне две генерации или тези, които са пристигнали последните години, не помнят по какъв начин София беше без транспортна инфраструктура, инженерна, нямаше система за боклуци. Сега градът изпълва със наличие девиза си, продължи той. И като софиянец ѝ благодари: “Тази жена беше кардинална и поредна. ”

Наистина с поредни и безшумни старания Фандъкова, която през днешния ден предава публично кметския пост в столицата, преобрази града.

Да, има неоправени тротоари по кварталите, да нервират ни кривите жълти павета, колкото и пъти да ги пренареждат. Но май в действителност сме не запомнили сивия, безстопанствен и отегчителен образ на местата, които през днешния ден са обичани. И бързат да изпратят първата жена кмет на София с етикети като “тиха и нерешителна ”, бъркайки положителното ѝ образование, отхвърли от шумна реклама и човешкото ѝ отношение с “липса на упоритост и активност ”.

Но Йорданка Фандъкова, най-дълго управлявалата на “Московска ”, е извънредно трудолюбив, етичен и деятелен човек. Което признават и нейните съперници. А го поддържат и откровените ѝ другарства и взаимно почитание с персони като оперната дива Райна Кабаиванска.

Лоялен член на ГЕРБ - повече, в сравнение с партията към нея, и една от водещите фигури в тази политическа мощ през годините, Фандъкова в това време по този начин и отказа да влезе в рамките на типичния партиец

Няма острото политическо говорене, тъй като повече от десетителие ѝ се постанова да приказва пред многоликия общкински съвет и да търси допирните точки на хората с разнообразни позиции в него. А и високата октава въобще не пасва на характера ѝ. Вероятно положителният звук и усмивката са свързани и с учителската специалност, от която потегля към политиката.

Затова и в края на своето 14-годишно ръководство Фандъкова излиза от кметския кабинет като политикът с най-голям рейтинг в София - 37% доверие (такъв % позитивни оценки има единствено президентът Радев). А по данните от същото представително за столицата проучване на “Тренд ” от юни-юли 2023 година 44% от софиянци правят оценка позитивно работата ѝ.

Дял, до който претендентите на балотажа не съумяха да се приближат по броя пуснати за тях бюлетини.

Впрочем Фандъкова в никакъв случай не е избирана с под 200 хиляди гласа

Рекордът е през 2011 година, когато за нея гласоподават 247 хиляди софиянци, или четвърт милион зад един мажоритарен претендент - нещо, което май няма да се повтори в България.

Политическата логичност сочи, че огромният електорален капитал, с който първата кметица на столицата си потегля, би следвало да отвори пред нея нови порти със затварянето на тази на “Московска ”.

Въпреки комплицирания баланс на политически и стопански ползи в ръководството на българската столица, Фандъкова в действителност сложи основите на действителната смяна на София.

Днес имаме един европейски град, не запомнил огромни рецесии, в които тогава бе изпаднал - с отпадъците (складираните бали), амортизиран превоз, по чиито линии вървяха рейсовете от детството ни. Икономическа рецесия през 2009-а, след това коронавирус ужаса и галактическите цени на горивата през 2021-2022 година, когато градският превоз действително беше застрашен от прекъсване.

Фандъкова имаше и своята огромна персонална рецесия, през която също мина безшумно и почтено - битката с рака. И не се побоя или засрами да приказва с хората за персоналното си приключение в името на това всички да осъзнаят, че профилактиката избавя животи. Затова и по нейна концепция от години Столична община прави скринингови проучвания за рак на млечната жлеза на работещите в общинските учебни заведения, детски градини и ясли, комплексите за детско хранене, културни институти, заведения за обществени услуги, Столичен инспекторат, общинските транспортни сдружения. По програмата до 2020 година бяха прегледани близо 23 хиляди дами.

И до момента в който софиянци и градските управляващи се бориха сполучливо с всевъзможни рецесии, една друга смяна се случи сякаш естествено и незабелязано - приходите в столицата и стандартът на живот се подвигнаха до средноевропейските и изпреварват в пъти тези в страната.

Един от забележимите белези, че столицата е “пипната ” от женска ръка, са и цветята и поддържаните площи в зелените градски пространства. Както и целенасочените старания на всички места да се появят хубави детски площадки.

Децата несъмнено са фокус на Фандъкова през всички години на ръководството ѝ. От прословутите места в детските градини с (политическите) драми към тях до стратегиите за профилактика на детското здраве и общинската стратегия за инвитро.

Истината е, че градът, в който към този момент живеят 1/4 от българите, просто няма по какъв начин да поеме всички деца в ясли и градини при утежненията с липса на терени. Но е почтено да се признае, че най-важното за решение на казуса е направено - над 140 нови здания за 14-те години. А въведената система за банкет в градина действително е оптимално справедливата, отчитайки адреса на дома и работата на родителите, уседналостта, броя деца в фамилиите и обществения им статус.

Малко хора се сещат, че за един град се съди и по културния му плакат, и че общината също има своята роля той да е магнит за публиката. Културните и креативните промишлености към този момент са на 4-о място по добавена стойност в стопанската система на София.

Но стилът на Фандъкова, доста друг от говоренето на множеството останали политици, постоянно кара свои и непознати да не виждат тихите ѝ старания. Тя не се научи да ги натрапва на публиката, нито да влиза в политически борби за привличане на погледите. И сякаш точно по тази причина съумя да прокара много от това, което намираше за значимо, дори когато свързани пряко или косвено с ГЕРБ оказваха съпротива

“Човек на фините договаряния и тежката работа ” - по този начин я дефинират от най-вътрешния кръг, на който Фандъкова се доверяваше като кмет. Води персонално договарянията с доста от европейските комисари, защитавайки средствата за огромните планове със средства от Европейски Съюз като метрото, модернизацията на градския превоз, инсталациите за преправка на отпадъците, за чистотата на въздуха с безвъзмездна замяна на печките на дърва и въглища на семействата. И не се сложи в центъра, нито си разреши да тропа с крайник и когато ГЕРБ беше в най-голямата си мощ, и в годините на политическите рецесии (през 2012-2013 и 2020-2022). Понесе - отново безшумно, удари и от вътре, и от съперниците.

На последните си избори през 2019 година, без да допусне очевидно политическо напрежение, Фандъкова съумя да обнови част от листата на ГЕРБ. Тя вкара “своя ” гражданска квота в нея и по този начин проф. Иво Петров, проф. Асен Николов, журналистът Симо Колев и адв. Георги Георгиев бяха привлечени за общински съветници. А Георгиев съумя да завоюва доверието на старите съветници, да оглави групата на ГЕРБ в СОС и да управлява като ръководител общинския съвет. Бе видно, че той е персоналното изобретение на Фандъкова за софийската политика. И че бе нейната концепция за кандидат-кмет на ГЕРБ на тези избори, в партията обаче държаха името да е известно и претендентът да не е партиен.

Но както обичаната ѝ “Металика ” пее, Nothing alse matters (Нищо друго няма значение), първата жена кмет на българската столица безшумно подреди София. И знае, че си е свършила добре работата и към този момент може да смени политическия костюм с коженото яке, което дава възприятие за независимост и задоволство.

Проектите за 14 години:
42 км метро (от 52) за последните 14 години. (Фандъкова оставя 9 км метро в градеж, за което се бори и отбрани в последните години на най-тежко политическо противопоставяне) 6 кръстовища на две равнища 3 транспортни пробива 90% освежен градски превоз Работеща апаратура за преправка на битовите боклуци на София 3 нови парка и 50 напълно актуализирани паркове и градски градини 144 нови детски градини и 24 учебни заведения София притегли над половината задгранични вложения в България в последните 10 година През 2010 година София се причисли към градовете с капиталов рейтинг За 14 години капиталовата стратегия на Столична община е увеличена 4,5 пъти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР